Het belang van een looptrainerSchoenen, landing techniek, ondergrond, pasfrequentie en (niet) rekken: volgens actueel wetenschap, dit zijn NIET de redenen dat mensen geblesseerd raken. Er is maar één reden waardoor mensen moeten stoppen met lopen: door te veel doen. Overbelasting is dus de enige reden waar wetenschappers het met elkaar eens zijn over waar loopblessures vandaan komen.

Recent en betrouwbaar onderzoek(en) laat zien dat schoenen moeten niks meer dan comfortabel lopen, landing techniek moet alleen aangepast worden als je niet lekker loopt, ondergrond heeft geen belangrijk invloed op de gewrichten, pasfrequentie zou persoonlijk moeten zijn en rekken kan geen bijzondere effect verder dan een lekker gevoel na de lopen geven.


Wat wél invloed op het voorkomen van blessures (en performance, trouwens) heeft is de kennis van een trainer: iemand die jouw situatie kent en kan van buiten goed analyseren, iemand die daarvoor jarenlang heeft gestudeerd, alle (saaie!) wetenschappelijke artikels leest en kan dus goed zorgen dat je de juiste dosis van training én rust krijg.


Ik zie vaak enthousiast mensen die alles in een maand willen bereiken of doen. Als trainer, weiger ik te werken met mensen voor minder dan 6 maanden. En dat is makkelijk te begrijpen als je een serieus doel hebt.


Prestaties verbeteren of een lijfstijl veranderen kost tijd en energie. Véél. Natuurlijk vind ik prima dat mensen enthousiast over hardlopen worden en zijn, maar ik wil liever een gematigde dosis van enthousiasme door hun hele leven zien dan een gigantisch dosis voor slechts een of twee jaren (of maanden).


Vind je dat een trainer niet echt zo belangrijk is, dan neem je een gratis loopschema van internet. Met (veel) geluk, kunnen die prima werken, echt wel. Aan de andere kant, zo'n schema houdt geen rekening met jouw persoonlijk agenda, werktijd en belasting, familie, studie, slapen en eten gewoontes en etc - en dat kost ook energie die in balans met de training moet gaan.


Wat een goede looptrainer ook voor jou kan doen, is helpen met jouw doelen beter en meer realistisch stellen. Want als je zelfs een doel stelt, van bijvoorbeeld 10 Km in een maand te gaan lopen, kan je zeker een online schema vinden die zal je laten geloven dat dat mogelijk is: maar is dat echt verstandig? Past die schema precies aan jouw mogelijkheden? Of denk je dat hoeft niet precies te zijn, want je wilt alleen maar een keer een bepaalde evenement lopen en je denkt dat dat toch niet veel is?


Ja, dan snap ik helemaal dat je een online schema zoekt, want ja, jouw doelen, gezondheid en/of veiligheid zijn voor jou geen prioriteit en dan zal inderdaad geen serieuze trainer je willen helpen!