De structuur van een trainingsschema en de betrouwbaarheid van het gevoel


Als iemand zijn prestatie wil verbeteren, is structuur in een training noodzakelijk. Daarvoor kan een goed trainingsschema handzaam zijn. Hoewel er meerdere juiste manieren zijn om goede en nuttige schema’s te bouwen, gebruik ik, als trainer, het liefst een schema dat zich niet helemaal vasthoudt aan data, maar juist een die op het gevoel van de sporter gebaseerd is.


Duursporters hebben vast weleens van trainingszones gehoord. Maar wat zijn nou precies zones 1, 2 en 3? Hoe, wat of wie bepaalt jouw trainingszones? Waar hangt dat vanaf? En waarom? In de sportwereld bestaan meerdere talen. Trainer en sporter moeten duidelijk met elkaar kunnen communiceren om goed samen te kunnen werken. En, natuurlijk, hoe minder ruis er is, hoe beter. Hoewel technologie een sportanalyse positief kan beïnvloeden, kan deze juist voor deze ruis zorgen.


De gebruikte taal hangt af van degene met wie je spreekt. Daarom is het belangrijk te begrijpen dat de verkrijgbaar inlichting van een topatleet anders zou zijn dan bij een amateur. Een topatleet leeft rondom sport. Die traint (fysiek en mentaal), eet (vooral gezond) en neemt, als het goed is, voldoende rust. En amateur, aan de andere kant, heeft in zijn dagelijks leven variabelen die ook een (negatieve) rol kunnen hebben op zijn sportprestaties: werk, extra koffie om wakker te blijven, dat biertje met de vrienden enzovoort. De training omvang en intensiteit moeten aan het dagelijks leven van de amateursporter aangepast worden. En dat geldt ook voor de taal die je met hen spreekt.


Als een opdracht aan een topatleet wordt gegeven, voert die, heel waarschijnlijk, nauwkeurig uit wat hem gevraagd wordt. Hij weet wat hij moet doen, zijn lichaam werkt in principe precies zoals het moet en de cijfers (hartslag, snelheid en tempo’s) kloppen allemaal. Er spelen dus minder factoren mee die het trainingsschema nadelig kunnen beïnvloeden. Deze groep kent ook alle (of meeste) technisch termen zoals Aerobe en Anaerobe Drempels, VO2 max en etc. die je als trainer ook mag gebruiken.


Amateurs, echter, zijn minder voorspelbaar. Hun lichamen werken niet altijd optimaal. Daarom kan het best gevaarlijk zijn om deze groep op vaste elementen (hartslag, tempo’s, kilometers of snelheden) te laten trainen of presteren. Maar bij deze groep speelt één element een belangrijke rol en deze moet daarom niet vergeten worden: hun gevoel.


Om het gevoel van amateursporters mee te nemen in het bouwen van schema’s gebruik ik 5 zones:Forever Zone, Zone 1, Zone 2, Zone 3 en Wedstrijd Zone. De eerste, bijvoorbeeld, is een zone waarin ze het gevoel hebben dat ze voor altijd zouden kunnen blijven lopen. Dat is natuurlijk een hele lage inspanning graad. En waarom bepaal ik hiervoor geen harstslag of tempo? Stel voor dat deze loper een spannende dag heeft gehad of te veel koffie heeft gedronken: ook als hij rustiger dan normaal zou gaan lopen, krijgt hij zijn hartslag misschien niet zo laag als ik dat op basis van zijn geschiedenis zou kunnen voorspellen.


Zone 1 is een zone waarin de sporter het gevoel heeft dat hij met iemand zou kunnen praten tijdens het hardlopen. Bij Zone 2 wordt het moelijker om door te kunnen praten, maar het lopen gaat nog wel comfortabel. Zone 3 is bekend als de zone waarin je slechts een vierletter

(F_ _ _ ) woord zou kunnen zeggen. En de wedstrijd zone is natuurlijk de zone waarin je alles geeft en geen energie over hebt voor zelfs één woord.


Gebaseerd op deze informatie bouw ik schema’s op en ontvang ik feedback over elke trainingssessie. Dat werkt al jaren. En natuurlijk kijk ik ook naar de nummers en de prestatie indicatoren, maar het gevoel van mensen heeft bij mij meer waarde dan de data van een apparaat. Dat is dus de taal die ik spreek met mensen die de taal van topsport nog niet kennen. De taal voor degene die niet altijd een duur sporthorloge of een betrouwbare hartslagmeter kunnen kopen. Een taal die voor iedereen betrouwbaar zou moeten zijn: het gevoel.