365 dagen hardlopen

Het begon met “Ik loop elke dag hard, is dit ook iets voor jou?”

In de afgelopen jaar liep ik dag in dag uit, zowel in de hitte als in de kou.

Soms met veel plezier, soms mezelf afvragend wat ik ermee wou.

Dit is mijn derde poging tot “elke dag hardlopen”. De eerste twee keer had ik al na een dikke maand excuses gevonden om een dag te skippen en ermee te stoppen. Inmiddels kan ik me haas niet meer voorstellen hoe ik een hele dag zonder te lopen door zou moeten brengen.

Naarmate mijn streak langer werd, boden de EDH’s mij een soort houvast aan: ik mocht het tandenpoetsen eens overslaan, maar niet het hardlopen (waarna ik zou gaan douche en mijn tanden toch poetsen)!

Werkdagen, weekenden, feestdagen en op vakantie. Overdag of in het donker. Heen en weertjes in de achtertuin, op de wegen, op strand, in het bos, vlak stukken of door de bergen. In Nederland, Italië, Zwitserland, Frankrijk, België en -op deze 365ste dag- in Brazilië: het maakte niet uit hoe laat en waar, als het maar gelopen werd. Door elke dag minimaal 1,6km en maximaal 146km te lopen legden deze voetjes in de afgelopen jaar in totaal 4.800Km af, een gemiddelde van zo’n 12km per dag.

Er waren zeker dagen waar ik het gewoon niet zag zitten, maar waar blijven zitten ook niet hielp. Hardlopen is meer dan bewegen, het is mijn reddingsmiddel geworden. In een jaar waar zó veel is gebeurd werden de omvang en intensiteit van mijn loopsessies meestal bepaald door mijn emoties en vice versa. Soms ging ik met veel tegenzin naar buiten, mezelf belovend dat maar een 1,6km rondje was. Waarna ik zo’n 10 of 15km liep en tevreden met een dikke glimlach terug kwam.

Toen ik hiermee begon had ik geen bepaalde doel behalve ene dosis balans vinden. Het klinkt misschien raar, maar door elke dag te gaan lopen, luister ik beter naar mijn lichaam en zorg ik dat ik mezelf niet kapot loop: het moet morgen uiteindelijk weer gelopen worden. En het werkt. Ik stop daarom bij deze 365ste loop nog niet. En wanneer dan wel? Geen idee.

En hoe mooi (en moedig) is het om niet te weten, trouwens…?!

Recent Posts

See All

Op 4 Mei 2016 kwam ik bang maar tegelijkertijd droom en-hoopvol in Nederland aan. Ik was hier vaker geweest, maar nooit eerder had ik mijn honden meegenomen: een teken van mijn (serieuse) intenties d