Afgestudeerd!


Als kind was ik niet echt een goede voorbeeld op school. Als ik nu mijn docenten van toen bel om te vertellen dat ik een master diploma heb, zullen ze, zonder uitzondering, verbaasd reageren.

Zelfs ík vind het nog steeds een gek idee, hoor.


Hoe heb ik dat eigenlijk voor elkaar gekregen?!?! - vraag ik me af en toe nog af.


Intensiteit is altijd een belangrijke deel van mijn levensmotto gewest. Maar voornamelijk de afgelopen 5 jaren waren zó intens dat ik me af en toe zelfs verontrust voel.


Wat kinderen in Nederland ongeveer 20 tot 25 jaar over doen, heb ik in iets minder dan 5 gedaan: de taal leren spreken, lezen en schrijven, sneeuw voor het eerst zien, als fietser deelnemen in het verkeer, hun vrienden ontmoeten, (Nederlandse) rijbewijs halen, naar school gaan, bijbanen zoeken, samen gaan wonen, afstuderen en beginnen met werken!


Toen ik aan de master begon, wilde ik graag een soort carrièreswitch maken, netwerk bouwen en mijn plek op de Nederlandse arbeidsmarkt vinden.


De carrierewsitch was niet een compleet switch, maar meer een soort toevoeging. Les en training geven is een belangrijke deel van wie ik ben. Ik hou ervan. Ik vind het leuk om bij de mens te zijn, voor een groep staan en zo "face to face" bijdragen aan hun gezondheid. Maar na 17 jaar hiermee bezig te zijn, zocht ik een manier op om gezondheid ook op andere niveaus te bevorderen.


We zijn, als maatschappij, bezig met een belangrijke transitie in de gezondheidssector waar meer oog is voor de mens en waarin preventie een aanmerkelijk rol speelt. Daar wilde ik graag actief bijdragen, maar ik wist niet hoe ik ermee kon beginnen.


De master Healthy Aging Professionals bleek een goede keuze te zijn. Door de opleiding kwam ik naar de Wijkdeal De Wijert terecht, waar ik de kans heb gekregen om meer procesmatig te gaan werken en mee te doen aan projecten die uiteindelijk op verschillende manieren bijdragen aan een gezondere samenleven. Denk dan niet alleen aan lichaamsfuncties (waar mijn achtergrond ligt), maar ook aan mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.


De kans om de theorie gelijk in de praktijk te kunnen uitproberen is wat me in de lastiger momenten toch gemotiveerd hield. Deze diploma en 90% van mijn groei dit jaar is te danken aan de mensen van mijn praktijkomgeving (Wijkdeal De Wijert), hun vertrouw op mij en de begeleiding die ik daar mocht ontvangen - en natuurlijk ook aan Bas en de honden, die van begin af aan mij geloofden en mij niet lieten opgeven toen ik, voor een of andere reden, moeilijk had.


En ondanks dat ik bereid was om 2 jaar erover doen - vooral omdat een Nederlandstalig opleiding is - is mij in één jaar gelukt. Het afronden van deze opleiding is hopelijk ook het afronden van die drukke 5 -jaar periode.


Nu zijn alle noodzakelijke dingen en mijn basisbehoeftes op dit land geregeld: ik heb een man gevonden die ook gek op onze honden is, ik kan redelijke goed Nederlands, we hebben een huis en werk!!!


Nu mag ik voor mezelf best een tijd(je) geen grote ambities hebben. Even genieten van wat ik tot nu toe heb bereiken; Even "masteren" hoe goed het leven in Nederland is...!!!

Recent Posts

See All

Je leven zal heel opwindend zijn. Probeer maar van vroeg af om ervan te genieten. Schrik niet van alle drukte en beroering - het hoort in jouw geval blijkbaar erbij. Je trekt aandacht op een natuurlij

Há tempos venho pensando em escrever um texto em português. Chegou a hora: Agora que o blog está censurado, esse espaço volta a ser principalmente meu e o filtro, portanto, menos rigoroso. Sempre escr