De Alchemist

Het is 2 Januari in de ochtend. Het eerst boek van het jaar is net uitgelezen en ik besloot (misschien vaak) erover te schrijven. Waarschijnlijk doe ik dat niet over elk boek die ik lees, maar slechts over diegene waarover ik iets te zeggen heb - En wie mij goed ken zou nu al kunnen concluderen dat vaak geschreven wordt!!!


Ik maak geen recensie of samenvatting, maar geef eerder een indruk over mijn leeservaring, waardoor uiteindelijk meer over mezelf zal worden onthuld.

 

De Alchemist


Dit is een van de klassiekers die iedereen (die kan lezen) in Brazilië heeft gelezen of zou moeten gelezen hebben. Paulo Coelho is dé Braziliaanse schrijver. Een fenomeen van de Braziliaanse literatuur. Zelfs ík, die vroeger niet echt een ijverig lezer was, had die al eens gelezen, en 3 dagen geleden was ik met de Nederlandse versie begonnen.


De Alchemist is een allegorisch verhaal en dat spreekt me niet altijd aan. Toen ik hem voor het eerst las, zeker meer dan 20 jaar geleden, was ik bijvoorbeeld niet geraakt zoals nu. Waarschijnlijk was het een beetje te vroeg geweest of - wat ook heel goed zou kunnen - las ik met de verkeerde motivatie (school).


Maar in de afgelopen 3 dagen werd ik helemaal ingezogen en meegesleept in het verhaal. Na een paar pagina's herkende ik mezelf in de hoofdperson en ook mijn verhuizing naar Nederland was herkenbaar in zijn zoektocht naar een schat. Op een gegeven moment kon ik simpelweg niet meer stoppen met het lezen.


De herdersjongen Santiago omarmt onzekerheid en neemt verschillende risico's terwijl opzoek naar zijn persoonlijk legende. Hij volgt zijn hart en waneer dingen niet zoals verwacht lopen, probeer/weet hij de tekens die daaraan verbonden zijn ook te zien.

Fascinerend herkenbaar.


Het verhaal herinnert me over hoe onzeker wij als mensen kunnen zijn, en hoezeer we neigen naar iets onveranderlijk - wat onderweg staat als we onze dromen na willen jagen en realiseren.


Het boek heeft iets ontroerends. Ik heb het idee dat in dit boek verschillende boodschappen verborgen zijn en dat elke keer als ik het boek lees, ik weer nieuwe dingen ga ontdekken.


Absoluut een aanrader en/of dus ook voor herhaling vaatbaar!

Recent Posts

See All

Op 4 Mei 2016 kwam ik bang maar tegelijkertijd droom en-hoopvol in Nederland aan. Ik was hier vaker geweest, maar nooit eerder had ik mijn honden meegenomen: een teken van mijn (serieuse) intenties d