Drie keer foei

Updated: May 20

Het moet hier niet alleen over mijn fouten gaan, he?!

Soms heb ik écht iets om toe te voegen...:


Het blijkt dat ik vandaag spontaan een leuke, nuttige én foutloze gezegd voor onze taal heb mogen ontwikkelen.


Tijdens een bijeenkomst op het werk bleek dat iemand (met wie ik heel goed mee om ga) zijn huiswerk niet had gedaan, waarna ik - voor de grap - met "foei!" en een grote glimlach reageerde.


Dit soort reacties moet je niet gaan doen als je niet zeker weet dat de mensen jou niet kwalijk gaan nemen - vooral bij online vergaderingen. Maar gelukkig heb ik leuke collega's die naast mijn gekheid ook mijn humor leuk vinden.


Enfin, het bijeenkomst ging door tot dat dezelfde collega zich excuseerde omdat ze iets had gemist. Anderen begonnen haar te plagen. Ik legde dan uit dat in Brazilië een scholier maar drie kansen krijgt voordat die weggestuurd wordt van de leslokaal:


- Het is daar "Drie keer foei? Doei!"


In het Portugees bestaat er geen gezegd daarvoor. Dat is maar een soort onbesproken "regel" op vele scholen. Maar in het Nederlands klink het lekker!


En wat mijn betreft kunnen we dit breder gaan toepassen dan alleen maar met kinderen in de klas...

Want ja, hoewel ik graag geloof dat de meeste mensen deugen, weet ik dat mensen ook anderen kunnen, voor verschillende redenen, aanvallen en beledigen.

En in dit geval is het belangrijk om grenzen weten te stellen: heeft iemand je meerdere keren (3 bvb?!) op hetzelfde manier pijn gedaan? Dan kan het soms gezonder zijn om diegene niet meer te zien of spreken - en dus voorgoed "Doei" zeggen!

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Sta(a)rt

"Hierdoor hebben we al een mooie start", dacht ik te hebben gezegd in een poging om de werkgroep aan te moedigen. Maar iedereen lachte. Blijkbaar heb ik gezegd dat we een mooie staart hadden...!

Afgetrokken

Het was maart 2018 en we gingen op bezoek bij iemand. We reden weg toen ik een appje stuurde aan diegene die op ons wachtte: - "We zijn afgetrokken!" Altijd leuk hoe mensen ons lachend ontvangen...!

Wat een schattige poeppie!!!

"Ze hebben een poep gekregen. Hij is zo schattig!!!" Het was een puppy, natuurlijk. Het "oe" en "u" niet goed kunnen onderscheiden blijft mijn gevaarlijkste fout, blijkbaar.... Huur en hoer, poep en p