Groningse ziekte

Dit is een oude, maar goede!


Gezondheidsprofessionals hebben de neiging om mensen te labelen om vervolgens ze "makkelijker" volgens een protocol te kunnen behandelen.


"Hij kan niet stil zitten, dan heeft ie ADHD" óf "zij stelt zich een beetje anders dan verwacht voor, dan is het een soort autisme".


Ik wil (nu) niet de hele discussie in, maar als professional heb ik dus hier vaak ermee te maken.


En dan kwam ik naar Nederland, en naast het "standaard" Nederlands moest ik nog het technische Nederlands - specifiek van mijn vakgebied - leren.


In het begin hoorde ik vaak over ene "Groningse ziekte". Ik vond het héél bijzonder en wilde graag nog opzoeken wat voor aandoeningen erbij horden, maar ik kon níks vinden.


Dan vroeg ik iemand:

- he, hoe schrijf je groningse ziekte?


- C.h.r.o.n.i.s.c.h.e. ziekte. Hoezo?!


- Ahá!!!! 🤦‍♀️

Recent Posts

See All

"Die deed vroeger actief mee maar is inmiddels afgekakt", legde ik serieus uit. A F G E K A K T: ingekakt en (daardoor) afgehaakt.

Het was weer zo'n gewone dag (voor zo ver dat in ons team bestaat) op het werk toen Carolien haar punt maakte: (C)-Weet je, het is mooi gezegd dat mensen moeten gewoon hun werk leuk vinden. Maar eigen

Toen mijn Nederlands lexicon nog klein(er) was, ontdekte ik dat ik snel nieuwe woorden "op voorraad" kon krijgen als ik maar achtervoegsels aan bekende woorden wist toe te voegen. Een achtervoegsel is