Groningse ziekte

Dit is een oude, maar goede!


Gezondheidsprofessionals hebben de neiging om mensen te labelen om vervolgens ze "makkelijker" volgens een protocol te kunnen behandelen.


"Hij kan niet stil zitten, dan heeft ie ADHD" óf "zij stelt zich een beetje anders dan verwacht voor, dan is het een soort autisme".


Ik wil (nu) niet de hele discussie in, maar als professional heb ik dus hier vaak ermee te maken.


En dan kwam ik naar Nederland, en naast het "standaard" Nederlands moest ik nog het technische Nederlands - specifiek van mijn vakgebied - leren.


In het begin hoorde ik vaak over ene "Groningse ziekte". Ik vond het héél bijzonder en wilde graag nog opzoeken wat voor aandoeningen erbij horden, maar ik kon níks vinden.


Dan vroeg ik iemand:

- he, hoe schrijf je groningse ziekte?


- C.h.r.o.n.i.s.c.h.e. ziekte. Hoezo?!


- Ahá!!!! 🤦‍♀️

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Afgetrokken

Het was maart 2018 en we gingen op bezoek bij iemand. We reden weg toen ik een appje stuurde aan diegene die op ons wachtte: - "We zijn afgetrokken!" Altijd leuk hoe mensen ons lachend ontvangen...!

Wat een schattige poeppie!!!

"Ze hebben een poep gekregen. Hij is zo schattig!!!" Het was een puppy, natuurlijk. Het "oe" en "u" niet goed kunnen onderscheiden blijft mijn gevaarlijkste fout, blijkbaar.... Huur en hoer, poep en p

Aanvullen of aanvoelen

"Het mooiste zou zijn als we uiteindelijk elkaar aan kunnen voelen". - jij bedoelt "aanvullen", of niet soms?! "Ja, dit!" reageerde ik, wetend dat mijn "u" mijn grootste zwakke punt is en lietend duid