Hoe wéét ik dat?

Zoals de meeste van jullie weten, ik heb slechts één Nederlandse cursus gevolgd en dat was toen ik nog de basis zinnen en woorden moest leren. Daarna ging ik verder met Jip & Janneke boeken tot dat ik genoeg had om de praktijk in te gaan en van mijn eigen fouten leren.


Jullie lezen vaak grapjes over die fouten, maar wat óók wel eens gebeurd is dat ik me verbaas over woorden (en constructies) die ik wel góed weet te gebruiken.


De laatse zin hierboven, bijvoorbeeld. Het is geen simpele constructie en ik heb géén idee hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.


Ook weet ik af en toe worden zoals "bevordering" en "afgrijselijk" te gebruiken om vervolgens me zelf gelijk af te vragen:


"Hoe wéét ik dat?! En waarom maak ik anderzijds zo veel domme fouten?!"


Recent Posts

See All

"Die deed vroeger actief mee maar is inmiddels afgekakt", legde ik serieus uit. A F G E K A K T: ingekakt en (daardoor) afgehaakt.

Het was weer zo'n gewone dag (voor zo ver dat in ons team bestaat) op het werk toen Carolien haar punt maakte: (C)-Weet je, het is mooi gezegd dat mensen moeten gewoon hun werk leuk vinden. Maar eigen

Toen mijn Nederlands lexicon nog klein(er) was, ontdekte ik dat ik snel nieuwe woorden "op voorraad" kon krijgen als ik maar achtervoegsels aan bekende woorden wist toe te voegen. Een achtervoegsel is