ISU 2020: hoe en waarom?Nog maar één week en sta ik bij de start van de Indian Summer Ultra. Op 17 Oktober wil ik mijn langste afstand ooit (te voet) afleggen: 120Km.


Hoe dan? En waarom?

Dat zijn de twee meeste voorkomende vragen.


"Hoe" vind ik nog steeds moeilijk om uit te leggen. Er bestaat geen kookboek voor. De voorbereidingsproces is voor iedereen en elke keer anders. En op de dag zelf kan zó veel gebeuren dat de enige absoluut waarheid is dat dit moeten we stap per stap doen. Letterlijk.


"Waarom" werd me in de voorbereidingsproces steeds duidelijker. De specifieke voorbereiding duurt al ongeveer 3 jaar, sinds ik mijn allereerste ultramarathon liep. De aspecifieke proces duurt al zo'n 25 jaar.


Sport is een deel van wie ik ben. En anders dan meeste mensen zullen denken, dat heeft niet altijd iets goeds betekend. Mijn ouders hebben me heel vroeg op het sporten gezet. Goed bedoeld. Vast en zeker. Het probleem was eigenlijk wat ÍK ermee deed.


Op school was ik niet echt een voorbeeld. Maar ik wilde wel mijn ouders en vrienden trots maken. En ik besloot dat ik dat door middel van sport wel kon. En ik dacht dat ik daarvoor alles moest winnen.


Dat heeft me heel veel stress opgeleverd. Topsport heeft me veel geleerd, maar de (vooral geestelijk) littekens en aandoeningen zie ik af en toe nog verschijnen. Ik ben sport bijna kwijt geraakt. Het was of die "eagerheid" leren temmen, of helemaal stoppen met sport.


Tegenwoordig (15 jaar later) ben ik nog steeds bezig met dit leerproces.

En dáár draagt langafstand lopen bij!


De ISU is veel meer dan een fysieke uitdaging voor mij. Het gaat over acceptatie. Accepteren van wie ik ben en van waar ÍK blij van word, en niet om anderen blij of trots te maken. Ik loop niet om te winnen (gelukkig voor Bertine!!!) of de verwachtingen van anderen te voldoen, maar omdat ÍK het leuk vind om mezelf te uitdagen en die onzekerheid omarmen.


Mijn doel heeft niks te maken met een bepaalde tempo of resultaat. Dat kost mij veel meer dan ik tegenwoordig (fysiek en geestelijk) bereid ben om te betalen. Ik wil graag gezond bij de finish komen en uiteindelijk trots op mezelf zijn - iets dat ik, ook als gevolg van mijn geschiedenis in de sport, heel slecht kan.


Daarom sta ik volgende week bij de start - en hopelijk bij de finish.