Lamppallen

Zoals jullie weten is Nederlands een van mijn grootste passies. Daarom werk ik graag mee aan het ontwikkelen van deze taal.


Ik heb een speciale bewondering van woorden die door andere twee (of meer) zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld handschoenen, speeltuin, anderhalfmetersamenleving en lantaarnpaal.

Door deze soort woorden ontwikkel ik mezelf heel snel 30% meer. Want als ik twee woorden al ken, krijg ik nog één "gratis" bij!!!!


Maar soms gaat dat ook een beetje fout, natuurlijk! Dan denk ik dat een bepaalde combinatie mogelijk is wanneer dat niet echt het geval is (of net niet).

Bas en ik liepen samen door het straat en het was donker. Te donker. Geen verlichting.

Vol zelfvertrouwen mbt mijn taalkennis (hier ook drie woorden voor de prijs van twee!) roept ik:

"Nou ja, het is zeker iets aan de hand met de lamppalen".

Bas vond dat ik hiervoor een petitie moest maken. Lamppalen is uiteindelijk veel moderner (en makkelijker) dan lantaarnpalen!!!


Lantaarnpalen als straatverlichting worden sinds de 17e eeuw gebruikt. Het woord lantaarn of lantaren komt oorspronkelijk uit het Latijn “lanterna”. Dat weer afgeleid is van het Griekse “lampter”, dat vuurbekken of fakkel betekent en waar ook het woord lamp van afgeleid is.

Het woord lantaarnpaal kan daarbij gezien worden als een wat ouderwetsere uitdrukking, vind ik zelf.

In elke lantaarn hangt tegenwoordig, als goed is, toch een lamp?!?!

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Gestoken oog

Het is dinsdag ochtend. Ik heb een week vrij. Een vriend vraagt of ik vandaag weer ga lopen. Logische vraag: wat moet ik anders doen als ik vrij ben?! Ik reageer teleurgesteld (en een beetje sacherijn

Uitgerekend

Een vriendin van mij belde gisteren met (figuurlijk) groot nieuws: - "We zijn zwanger", zegt ze. (Werkelijk) nog klein nieuws dus... Na alle felicitaties en vrolijke reacties (waarna ik stiekem ze ook