Lamppallen

Zoals jullie weten is Nederlands een van mijn grootste passies. Daarom werk ik graag mee aan het ontwikkelen van deze taal.


Ik heb een speciale bewondering van woorden die door andere twee (of meer) zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld handschoenen, speeltuin, anderhalfmetersamenleving en lantaarnpaal.

Door deze soort woorden ontwikkel ik mezelf heel snel 30% meer. Want als ik twee woorden al ken, krijg ik nog één "gratis" bij!!!!


Maar soms gaat dat ook een beetje fout, natuurlijk! Dan denk ik dat een bepaalde combinatie mogelijk is wanneer dat niet echt het geval is (of net niet).

Bas en ik liepen samen door het straat en het was donker. Te donker. Geen verlichting.

Vol zelfvertrouwen mbt mijn taalkennis (hier ook drie woorden voor de prijs van twee!) roept ik:

"Nou ja, het is zeker iets aan de hand met de lamppalen".

Bas vond dat ik hiervoor een petitie moest maken. Lamppalen is uiteindelijk veel moderner (en makkelijker) dan lantaarnpalen!!!


Lantaarnpalen als straatverlichting worden sinds de 17e eeuw gebruikt. Het woord lantaarn of lantaren komt oorspronkelijk uit het Latijn “lanterna”. Dat weer afgeleid is van het Griekse “lampter”, dat vuurbekken of fakkel betekent en waar ook het woord lamp van afgeleid is.

Het woord lantaarnpaal kan daarbij gezien worden als een wat ouderwetsere uitdrukking, vind ik zelf.

In elke lantaarn hangt tegenwoordig, als goed is, toch een lamp?!?!

Recent Posts

See All

"Die deed vroeger actief mee maar is inmiddels afgekakt", legde ik serieus uit. A F G E K A K T: ingekakt en (daardoor) afgehaakt.

Het was weer zo'n gewone dag (voor zo ver dat in ons team bestaat) op het werk toen Carolien haar punt maakte: (C)-Weet je, het is mooi gezegd dat mensen moeten gewoon hun werk leuk vinden. Maar eigen

Toen mijn Nederlands lexicon nog klein(er) was, ontdekte ik dat ik snel nieuwe woorden "op voorraad" kon krijgen als ik maar achtervoegsels aan bekende woorden wist toe te voegen. Een achtervoegsel is