Lamppallen

Zoals jullie weten is Nederlands een van mijn grootste passies. Daarom werk ik graag mee aan het ontwikkelen van deze taal.


Ik heb een speciale bewondering van woorden die door andere twee (of meer) zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld handschoenen, speeltuin, anderhalfmetersamenleving en lantaarnpaal.

Door deze soort woorden ontwikkel ik mezelf heel snel 30% meer. Want als ik twee woorden al ken, krijg ik nog één "gratis" bij!!!!


Maar soms gaat dat ook een beetje fout, natuurlijk! Dan denk ik dat een bepaalde combinatie mogelijk is wanneer dat niet echt het geval is (of net niet).

Bas en ik liepen samen door het straat en het was donker. Te donker. Geen verlichting.

Vol zelfvertrouwen mbt mijn taalkennis (hier ook drie woorden voor de prijs van twee!) roept ik:

"Nou ja, het is zeker iets aan de hand met de lamppalen".

Bas vond dat ik hiervoor een petitie moest maken. Lamppalen is uiteindelijk veel moderner (en makkelijker) dan lantaarnpalen!!!


Lantaarnpalen als straatverlichting worden sinds de 17e eeuw gebruikt. Het woord lantaarn of lantaren komt oorspronkelijk uit het Latijn “lanterna”. Dat weer afgeleid is van het Griekse “lampter”, dat vuurbekken of fakkel betekent en waar ook het woord lamp van afgeleid is.

Het woord lantaarnpaal kan daarbij gezien worden als een wat ouderwetsere uitdrukking, vind ik zelf.

In elke lantaarn hangt tegenwoordig, als goed is, toch een lamp?!?!

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Afgetrokken

Het was maart 2018 en we gingen op bezoek bij iemand. We reden weg toen ik een appje stuurde aan diegene die op ons wachtte: - "We zijn afgetrokken!" Altijd leuk hoe mensen ons lachend ontvangen...!

Wat een schattige poeppie!!!

"Ze hebben een poep gekregen. Hij is zo schattig!!!" Het was een puppy, natuurlijk. Het "oe" en "u" niet goed kunnen onderscheiden blijft mijn gevaarlijkste fout, blijkbaar.... Huur en hoer, poep en p

Aanvullen of aanvoelen

"Het mooiste zou zijn als we uiteindelijk elkaar aan kunnen voelen". - jij bedoelt "aanvullen", of niet soms?! "Ja, dit!" reageerde ik, wetend dat mijn "u" mijn grootste zwakke punt is en lietend duid