Lezen!

Een van de grootse verandering in mijn leven sinds mijn komst naar Nederland is de tijd die ik in het eind (of begin) van de dag over heb.

Klinkt misschien onzinnig, maar in Sao Paulo had ik gewoon veel minder tijd over voor mezelf en mogelijke hobby's. Bereken maar mee: (minimaal) 12 uur werken + (gemiddelde) 3 uur in de file per dag. Daarnaast moesten dagelijks nog dingen zoals trainen, eten en slapen gebeuren. In het weekend werd ook vaak gewerkt, extra getraind en gesocialiseerd. Het saldo van elke avond was dus een kapotte Adriana, die nergens anders dacht dan aan haar bed.


Tot vijf jaar geleden las ik, denk ik, maximaal een of twee boeken per jaar. Vaak technische boeken, om de professionele ontwikkeling op peil te houden. Of ik voor die tijd nog een leuke romans (voor de lol) heb gelezen, kan ik me niet herinneren. Op school hadden we eens in het kwartaal een "toets over het boek". Daarvoor moesten we een klassieke literair stuk lezen, maar ook dan naam ik het niet serieus. Ik was toen al bewust van mijn schrijf/lullen-vaardigheden, dus ik las slechts een samenvatting die mij genoeg informatie gaaf om te slagen.


Mijn passie voor het lezen kwam samen met (of door) het leren van de Nederlandse taal.

In de zomer van 2016, tijdens een bezoek aan Gerda in Amsterdam hoorde ik voor het eerst over Jip en Janneke. Ik was toen slechts twee maanden in Nederland en mijn Nederlands was nog beperkt tot "hallo, ik ben Adriana", maar Myrna liet me het boek zien en begeleide me door de pagina's heen.


Sindsdien is lezen een belangrijke deel van mijn dag geworden. Ik lees heel graag (en liever dan ik in de file sta)! Dit jaar las ik al meer dan 30 boeken (naast de technische boeken voor de master). Dat is meer dan een boek per twee weken. Boeken van allerlei soorten en maten, maar allemaal voor mijn (reële) leeftijdcategorie bedoeld!!!


Van sommige genoot ik meer dan van anderen, en elke boek waarmee ik was begonnen werd uitgelezen.

Het ware is dat ik soms bij een of andere woord of zin moet parkeren en de betekenis daarvan op gaan zoeken, maar uiteindelijk is het lezen net zoals het hardlopen: soms gaat lekker, soms niet, maar als je een voet achter de andere blijft zetten - of woord na woord blijft lezen - haal je ooit de finish.


En hoewel de focus tegenwoordig op langere afstanden ligt, loop ik ook welaas een korte en snelle rondje om te kijken hoe dat gaat. Dus waarom niet eens Jip en Janneke weer doen?!


Kijk mee:


Recent Posts

See All

E agora?

Há tempos venho pensando em escrever um texto em português. Chegou a hora: Agora que o blog está censurado, esse espaço volta a ser principalmente meu e o filtro, portanto, menos rigoroso. Sempre escr

Zelf(ver)standig woorden

Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die ‘een zelfstandigheid’ aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn als mensen (man, Anneke), dieren (paard) en dingen (huis, hout). Maar het kunnen ook plaatsen