NED 0 x 2 TSJ - nou en?

Als kind speelde ik vaak voetbal met mijn vrienden. Het was bij de zeilvereniging een ochtendritueel, want de wind kwam daar alleen pas s'middags op.


Ik kan daardoor redelijk goed met ballen om (...!) en begrijp de regels en verschillende strategisch voordelen wel. Maar de laatste keer waar ik werkelijk naar voetbal had gekeken was tijdens de WK in 2014 - die in Brazilië plaatsvond.


Het is niet dat ik op een bepaalde moment bewust heb gekozen om ermee te stoppen, maar blijkbaar kwamen er wat belangrijker dingen op mijn pad waardoor ik 22 (af en toe mooie, vaak verschrikkelijke) mannen achter een bal zien lopen steeds minder ging waarderen.


Maar het bleek vandaag een "belangrijke" wedstrijd te zijn en ze hadden het zelfs geregeld zodat nog niet bedtijd voor me was, dus daar ging ik naast Bas op de bank zitten om, na bijna 7 jaar, weer eens voetbal te kijken.

Tijdens de eerste helft viel me op hoe ik emotieloos naar de televisie keek. Ik kan het simpelweg niet meer begrijpen waarom we als maatschappij dit zó belangrijk vinden. En dat, gezien mijn achtergrond, vind ik tot zekere zin best ongemakkelijk te beseffen.


Dus ik ging het door en ik deed mijn best om toch ervan te genieten....En toen Tsjechië zijn eerste doelpunt scoorde, verwachte ik eindelijk een soort teleurstelling vanuit mijn kant: maar die kwam óók niet. Ik was totaal emotieloos, voelde helemaal niks, nada.


Hoe kan dat?

Wat is nou met mij gebeurd?


Een paar keer in de afgelopen 90 minuten redeneerde ik dat er zo veel belangrijker dingen zijn dan (top)sport - en dat ik misschien daardoor niet meer de nut van het spel voor een trofee of publiek kan zien.


We hebben wereldwijd een bijzondere jaar achter de rug. Hoe kan nou dat dít zo belangrijk is dat mensen toch met zijn duizenden in een stadium naast elkaar gaan staan terwijl scholen pas nét weer los mochten gaan?


Hoezo teleurgesteld worden nadat de tegenstander een doelpunt scoort terwijl zoveel onrecht in de wereld te zien is of terwijl Bolsonaro nog steeds in de macht zit?


Je geliefde niet kunnen zien en omarmen, corruptie, honger, disrespect...

Dát is pas teleurstellend!Recent Posts

See All

Op 4 Mei 2016 kwam ik bang maar tegelijkertijd droom en-hoopvol in Nederland aan. Ik was hier vaker geweest, maar nooit eerder had ik mijn honden meegenomen: een teken van mijn (serieuse) intenties d