Rutte, laat ons aub ISUen!

Alles ligt klaar. Training schema van een hele jaar (inclusief meerdere "blessuretijden") is rond, taper-week doet inmiddels zijn werk, kleding die ik graag a.s. zaterdag gebruik is al apart gezet, zodat ik ze deze week niet per ongeluk aantrek. Schoenen zijn al droog na de laatste training, verplicht materiaal ligt al klaar en mijn lievelingseten voor tijdens de loop zijn al gekocht.


Door de organisatie is ook héél veel gedaan. Inmiddels is de bijna-zestig-pagina draaiboek al door alle (80!!!) vrijwilligers en medewerkers gelezen. De Indian Summer Ultra is een project van maanden: denk aan contact met sponsors, partners en de beheerders en eigenaren van het hele gebied dat het 120 km parcours doorkruist, verstrekken van de vergunningen, inpakken van linten, honderd bordjes, gps'en, verzorgingspost middelen, scanners, corona middelen, honderden medailles, evenveel geprepareerde enveloppen met startnummers, kaarten, polsbandjes en bestelde maaltijden.


Ze hebben inmiddels ook al twee Coronaproof evenementen gedraaid en de aangepaste versies van deze loopjes voelen (en waren) veel veiliger dan boodschappen doen of de honden uitlaten in de stad.


Maar met één regel tekst van enkele seconden op televisie kan dat allemaal voor niets zijn geweest. Dat is de realiteit waarin wij de komende uren leven. En begrijp me niet verkeerd: ik vind dat we als maatschappij wél de plicht hebben om voor elkaar te zorgen. En als er maatregelen zijn, wil ik graag geloven dat ze er voor een goede reden zijn.


Maar als we door een of andere maatregelen niet mogen ISUen, dan verwacht ik dat ook bijpassende regelen voor andere vormen van "samen zijn" komen. En misschien hierdoor krijg ik een aantal vijanden, maar ik zal het niet begrijpen als voetbal toch door mag gaan en wij niet.


Iemand die deze passie niet begrijpt kan eenvoudig zeggen "loop dan een rondje voor jezelf", of "stel het een maand uit", "volgend jaar een nieuwe kans", alleen is dat te simpel gedacht. Ook als heb ik nu al alles klaar liggen, ik vraag me af of ik zaterdag toch wil lopen mocht de ISU niet door kunnen.


Zoals jullie het weten, heb ik dit jaar al een 100Km "rondje voor mezelf" georganiseerd en gelopen. Maar dit is niet hetzelfde. De ISU is een community die deelt (vaak onbegrijpelijke) principes en geloven. Het is bijna een soort kerk - maar dan met veilige en coronaproof bijeenkomsten (buiten en met genoeg ruimte voor het afstand houden)!!!


Dus Rutte, laat ons aub ISUen!!!