Voor wie? Voorzetsels!

Iets dat ik af en toe best verwarrend vind in de Nederlandse taal zijn de voorzetsels. Vooral bij sommige in tegenstelling tot wáár: "in", "op" en "bij", bijvoorbeeld.


- De hond ligt op de bank. Hoezo niet over? - En ben ik nou ín het tankstation of bíj het tankstation? Deze weet ik echt nooit!!!

Maar inmiddels heb ik al geleerd dat dingen heel vaak óp een bureau liggen (of zitten en staan).

En vorige week meldde ik nonchalant:


- "Ik zit op mijn bureau"


Ik had het niet door, en heb dus niet snel gecorrigeerd of vraagtekens tussen hakjes ernaast toegevoegd -wat ik weleens doe om te melden dat ik niet zeker ben over een woord of zin.

Dagen later herlas ik het bericht en schaamde ik me natuurlijk en beetje. Wat zou diegene nou precies hebben bedacht?


Gewoon dat ik nog veel te leren heb, of was die ver gegaan en een beeld gemaakt van míj (letterlij) óp mijn bureau met mijn telefoon in hand zitten te typen...?!

Minder erg is natuurlijk dat ik dat zát en niet lág of stónd te doen...!


11 views0 comments

Recent Posts

See All

Kon(t)...

Heel erg in het begin, toen ik nog de basis van deze geweldige taal zat te leren, appte ik Bas: - jij konT beter los laten! Logisch toch? Die T...: Ik kan - ik kon jij kunt - jij "kont" wij kunnen - w

Beterscha(a)p

Een collega meldde zich ziek. Ik reageerde (en meende): - Ik wens je veel beterschaap. Pas aub goed op jezelf! Zijn antwoord kwam snel: - Wat een lieve reactie van je. Ik vraag me alleen af: vind je m

Verderkijker

Tijdens het lezen kwam ik een nieuwe woord tegen. Bas zat naast me en ik vroeg hem: - Verrekijker? Wat is dat? Hij reageert met een gebaar: duimen en wijsvingers aan elkaar en dat op zijn ogen. - "Aha