Voor wie? Voorzetsels!

Iets dat ik af en toe best verwarrend vind in de Nederlandse taal zijn de voorzetsels. Vooral bij sommige in tegenstelling tot wáár: "in", "op" en "bij", bijvoorbeeld.


- De hond ligt op de bank. Hoezo niet over? - En ben ik nou ín het tankstation of bíj het tankstation? Deze weet ik echt nooit!!!

Maar inmiddels heb ik al geleerd dat dingen heel vaak óp een bureau liggen (of zitten en staan).

En vorige week meldde ik nonchalant:


- "Ik zit op mijn bureau"


Ik had het niet door, en heb dus niet snel gecorrigeerd of vraagtekens tussen hakjes ernaast toegevoegd -wat ik weleens doe om te melden dat ik niet zeker ben over een woord of zin.

Dagen later herlas ik het bericht en schaamde ik me natuurlijk en beetje. Wat zou diegene nou precies hebben bedacht?


Gewoon dat ik nog veel te leren heb, of was die ver gegaan en een beeld gemaakt van míj (letterlij) óp mijn bureau met mijn telefoon in hand zitten te typen...?!

Minder erg is natuurlijk dat ik dat zát en niet lág of stónd te doen...!


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Afgetrokken

Het was maart 2018 en we gingen op bezoek bij iemand. We reden weg toen ik een appje stuurde aan diegene die op ons wachtte: - "We zijn afgetrokken!" Altijd leuk hoe mensen ons lachend ontvangen...!

Wat een schattige poeppie!!!

"Ze hebben een poep gekregen. Hij is zo schattig!!!" Het was een puppy, natuurlijk. Het "oe" en "u" niet goed kunnen onderscheiden blijft mijn gevaarlijkste fout, blijkbaar.... Huur en hoer, poep en p

Aanvullen of aanvoelen

"Het mooiste zou zijn als we uiteindelijk elkaar aan kunnen voelen". - jij bedoelt "aanvullen", of niet soms?! "Ja, dit!" reageerde ik, wetend dat mijn "u" mijn grootste zwakke punt is en lietend duid