WesterwoldepadOm 4:30 ging de wekker. Omkleden, tandenpoetsen, laatste spullen pakken en weg.

Nee, je leest het goed: geen ontbijt. Te vroeg daarvoor, vond mijn maag.

Na een half uur rijden waren we in Wedderveer, de noordelijke punt van de route en waarvan ik graag wilde starten.

Het was nog schemerig toen ik om 5:31 los ging. Bas mocht terug naar huis. Onze eerste afspraak was ergens tussen 10 en 11 uur in Ter Apel - 40km verder voor me.


De eerste 10km liep ik heel rustig en genietend van de uitzichten, van de zonsopkomst en van zangerij van de vogels om mij heen.

Toen kreeg ik het honger en ging dan (lopend) 1 plak brood met jam eten. Stoppen was, door de kou, geen optie.


In de volgende 20km (tussen Onstwedde en Sellingerbeeste) liep ik (dankzij de brood en wat loopvriendelijke paden) op een wat hogere tempo. De uitzicht was ook heel erg inspirerend. Ik genoot van elke meter. De afwisseling tussen verharde en onverharde paden vond ik trouwens ook op de juiste dosering gedaan.Toen ik om 10uur Bas in Ter Apel tegemoet kwam, had ik maar 3 mensen op pad gezien - en daar was ik ook heel blij mee: wát een rust!!!

Bas liet de honden even uit. Ik voelde me sterk en wou daardoor niet lang stil staan. Dus snel mijn rugzak leeghalen, aanvullen en door lopen.


Na ongeveer 1km kwam ik bij de Kabelbaan Ruiten Aa kanaal. Voor mij een van de hoogste punten van de route. Gewoon pittoresk en grappig...Vanaf Ter Apel was ik zuinig geweest met wat ik in mijn rugzak nam. Bas zou vanaf dat moment toch in de buurt blijven - waarom zou ik te veel gewicht mee sjouwen? - maar dat ging al snel fout.


De volgende afspraak met Bas was 13km verderop. Daar zou ik wel iets warms moeten eten, hadden we afgesproken. Maar slechts 5km na Ter Apel had ik al mijn (250ml) water leeggedronken.


Dacht ik nou echt dat 250ml water genoeg voor 13km was?! Nou ja, als je aan de context niet denkt, 13km loop ik prima zonder drinken en eten. Maar niet na 40km en met nog 50km te gaan...


Pissig (op mezelf), appte ik hem of hij de volgende weg oversteek plek kon zoeken en daar kon gaan staan. Dat deed hij en na nog 3km kon ik mijn water bijvullen.

Op dat punt hebben we ook afgesproken dat we een ritueel en checklist voor elke verzorging post moesten ontwikkelen zodat ook als ik snel vandoor wil, ik niks vergeet.Ultralopen is onzekerheid omarmen, maar ook oplossingsgericht werken - en weten dat soms de oplossing praktisch is, en soms een kwestie van geduld hebben is.


De volgende 5km liepen weer prima. Ik had in het begin met mezelf afgesproken dat verharde paden waren "verplichte" dribbel stukjes. Onverharde paden kosten soms te veel energie en daar mocht ik van mezelf af en toe nog wandelen. Die afspraak hield ik nog steeds (en tot het eind) vast.


Op km 53 kwam ik Bas en de honden weer tegemoet. Het was al 12uur geweest en ik nam hier even de tijd voor een warme maaltijd: noodles! (sorry, vork vergeten!)De volgende 12km liep Rocky mee op een nog steeds super mooie gebied met afwisseling van verharde en onverharde paden. Maar op een gegeven moment moest ik Rocky optillen en toen voelde ik mijn rug. Alarm aan. Een wat langere stuk gewandeld tot dat weer minder erg werd. Een tijdje later dribbelend weer Bas tegen gekomen.


Rocky inleveren, samen de VP-checklist doen en door lopen. De volgende 10km heb ik heel vaak gewandeld. Er waren in dit stuk minder verharde paden - en ik begon een beetje moe te worden, moet ik toegeven!Maar het was zó mooi, en het weer was zó prachtig dat ik ondanks mijn vermoeidheid nog niet aan de finish wilde denken. Ik bleef van elk moment genieten, van de rust, van de kans om zo dichtbij de natuur te zijn. Wat een cadeau, wat een genot!


Het was inmiddels km 75 en toen ik daar Bas weer tegemoet kwam, had ik veel honger! Dan maar nog een keer tijd genomen voor een bakje noodles zonder vork. Primitief, maar lekker.


Mijn rug voelde weer goed en Marujo mocht nu ook een stukje mee. Maar finishen wou ik alleen doen, en heb daarom bij km 86 Marujo weer bij Bas ingeleverd.De laatste stuk wou ik nog me in mijn gedachten kunnen verdwijnen en de tijd nemen om mezelf te overtuigen dat ik trots mocht zijn op wat ik zonet had bereikt. Dat ik aan deze avontuur durfde is aan vele mensen te danken, maar voor de verandering wil ik dit keer ook mezelf danken:


Omdat ik na zo vaak vallen nog steeds geloof dat ik ooit de prestatiedruk helemaal los zal laten, omdat ik dit keer tóch van begin tot eind plezier voorop heb weten te zetten.En hoewel lopen doe je alleen, ultralopen doe je samen:


Bas liep letterlijk niet mee, maar hij stond de hele dag op mij te wachten en hij zorgde voor mij én voor de honden. Ook in ons dagelijks leven accepteert hij dat grotendeels van mijn vrije tijd gericht is op het lopen en dat ik vaak vroeg naar bed wil - ook op onze trouwdag jubileum (de dag hiervoor).


En er zijn ook andere mensen met wie ik zo een dag graag deel. Mesen die mijn gekkigheid goed begrijpen, niet beoordelen, die mij motiveren en aan wie ik vaak onderweg denk. Mensen die ik dankzij technologie toch mee kon nemen in mijn avontuur.

Bertrie, bijvoorbeeld, had gisteren haar eigen uitdaging bedacht en hoewel we fysiek niet samen liepen, hebben we samen een leuke dag van gemaakt. Via de app bleven we elkaar ondersteunen en motiveren. De hele dag door!!! (ze liep uiteindelijk 60km!)


Ook heb ik aan de Stichting Wandelen in Westerwolde te danken. Wat een geweldig route hebben jullie in elkaar weten te zetten. Aan ene kant gun ik iedereen zo'n ervaring, aan de andere kant hoop ik dat niet zo populair wordt - want de rust is hier de kers op de taart!EXTRA LEUKE FEITJES


- Ik liep op gewone hardloopschoenen, geen trail schoenen. En dat vond ik een goede keuze.

- Ik heb maar één set kleding gebruikt.

- Ik heb tijdens het lopen 6.431kcal verbrand.

- Mijn calorie inname tijdens de loop was van ongeveer 1400kcal:

- 6 GU gels

- 4 plakken brood met jam

- 1 pak noodles (gedeeld in 2x)

- 3 liter water

- 1 liter tailwind

- 250ml cola

- Mijn bewegingstijd was van 10u56min. Maar de verstreken tijd was 12u07. Ik ben dus ongeveer 1u10min stil geweest (denk aan eet, toilet en foto pauzes).