Zelf(ver)standig woorden

Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die ‘een zelfstandigheid’ aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn als mensen (man, Anneke), dieren (paard) en dingen (huis, hout). Maar het kunnen ook plaatsen zijn (Den Haag, Frankrijk) en abstracte zaken zoals gevoelens (liefde), tijdsruimten (dag), eigenschappen (grootte), gebeurtenissen (botsing) en denkbeeldige personen of zaken (elf, Luilekkerland).


Ik zocht er eentje om mijn zin af te kunnen maken en melde:

"Ik kan niet het juiste zelfverstandige naamwoord vinden"


Er werd natuurlijk erom gelachen. Terecht, moest ik toegeven toen ik - voor het eerst - er over naar dacht. Een zelfverstandig woord!: Een woord die alles zelfs kan, die voor zijn of haar basis behoeftes niemand nodig heeft!!!


Maar het feit dat een (naam)woord ook zelfstandig kan zijn is minstens zo bijzonder als je er over na denkt...!
Recent Posts

See All

Sta(a)rt

"Hierdoor hebben we al een mooie start", dacht ik te hebben gezegd in een poging om de werkgroep aan te moedigen. Maar iedereen lachte. Blijkbaar heb ik gezegd dat we een mooie staart hadden...!

Drie keer foei

Het moet hier niet alleen over mijn fouten gaan, he?! Soms heb ik écht iets om toe te voegen...: Het blijkt dat ik vandaag spontaan een leuke, nuttige én foutloze gezegd voor onze taal heb mogen ontwi